Milieubewustzijn in Vlaanderen

 

Inleiding


Een explosie op een boorplatform in de Golf van Mexico. Een barst in een reservoir met chemisch slib in Hongarije. Een verwoeste kerncentrale in Fukushima. Op nauwelijks 12 maanden tijd teisteren drie ecologische wereldrampen de aarde. De milieuschade zal decennialang voelbaar zijn. Maar hebben zulke gebeurtenissen ook een impact op het milieubewustzijn of het milieubeleid?

Milieurampen, of ze zich nu veraf of dichtbij afspelen, verstoren het vertrouwen in de consumptiemaatschappij. Voor even is het ongehoord dat economie en industrie roofbouw plegen op de aarde en rijst er angst voor de toekomst van onze planeet. Burgers verenigen zich in actiegroepen. Politici en beleidsmakers spreken mooie woorden en beloven verandering. Rampen zijn ontegensprekelijk een drijvende kracht voor het milieubewustzijn en milieubeleid.

Maar rampen zijn ook snel weer vergeten, actiegroepen bloeden dood en politici wisselen de wacht. Een diepgaande mentaliteitsverandering in de samenleving kan er maar komen door herhaalde sensibiliseringscampagnes op verschillende fronten, een duurzame aanpak van milieuproblemen door overheidsinstellingen met een lange termijnperspectief.